Tájékoztató karácsonyi tüzekről!

Magyar Falu Program – Önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztése
2022-12-13
Magyar Honvédség, Toborzó Kampány!
2022-12-19

Karácsonykor is első a biztonság

 

 

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Előkerültek a koszorún lévő gyertyák, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek tűzveszélyesek lehetnek.

A katasztrófavédelem évről évre bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tart, amelyen az adventi időszak veszélyeire hívja fel a figyelmet. A bemutatón egy átlagos nappalinak berendezett konténerben egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú okozott tüzet. A koszorú gyertyájának lángja átterjedt a koszorúra, onnan pedig az asztalra. Néhány perc múlva már az egész szoba lángokban állt, ám a tizenharmadik kerületi tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően rövid idő alatt sikerült megfékezni a tüzet.

Tavaly advent időszakában összesen csak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt hatvannégy lakástűz keletkezett, az összes lakástűz egy százalékát tették ki ezek az esetek. A legtöbb tűz kis területen pusztított, de volt, ahol teljesen kiégett egy otthon.

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú, az azokon elhelyezett illetve egyéb dekorációs céllal a lakásunkban elhelyezett gyertyák. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét, de igaz ez minden egyéb más gyertya esetében is, mivel ezen eszközök nagy veszélyt jelenthetnek környezetükre. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat, sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a gyertyákat, a közelében ne legyenek éghető tárgyak.

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és remekül ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs.

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet.

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

Pár hasznos jó tanács az ünnepek közeledtével:

  • A gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve.
  • A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül éghető anyagok (pl. függöny, fenyőfa) közelébe.
  • A gyertyákat, mécseseket csak felnőttek gyújtsák meg.
  • Gyerekeket sose hagyjunk felügyelet nélkül gyertyák, mécsesek közelében.
  • A fenyőfa esetében fontos, hogy az stabil alapokon nyugodjon és távol hősugárzó eszközöktől, hőforrásoktól.
  • A fára csillagszórót, gyertyát maximum dekorációs célból tegyünk, de azt meg ne gyújtsuk azon.
  • Csak megfelelő műszaki állapotú, minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort és/vagy elektromos díszítőelemet vásároljunk és használjunk.
  • A korábban már üzemeltetett izzósort és/vagy elektromos díszítő elemeket a felhelyezés előtt át kell vizsgálni.
  • Lefekvés és/vagy a lakás elhagyása előtt az izzósort és/vagy elektromos díszítőelemeket az elektromos hálózatról le kell választani.

https://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/25458/hirek/270818/csak-a-gyertya-egjen-ne-az-otthonunk

Tűzvédelmi bemutató Mátészalkán – Kölcsey TV

https://www.youtube.com/watch?v=IfpIicMRNyA