A település a Szatmári-síkságon, Nyíregyházától keletre mintegy 67 km távolságra fekszik a Holt-Szamos mellett. Átszelik a 49. és 491. számú főútvonalak, melyeken a csengersimai és a tiszabecsi határátkelőhelyeken keresztül Románia és Ukrajna felől is megközelíthető.

A Holt-Szamos partján fekvő település kiválóan alkalmas üdültetési feladatok ellátására, melynek megvalósítása az egyik legfontosabb cél. A Holt-Szamos a pihenni vágyók részére horgászati, csónakázási és vízibiciklizési lehetőséget biztosít, melyhez eszközök helyben bérelhetők. A helység megközelíthető vonattal (Mátészalka-Csenger), busszal (Mátészalka-Csenger, Fehérgyarmat-Mátészalka) és a 49-es főútvonalon, mely átszeli a községet.


A horgásszövetségről

A mai Felső-Tisza vidékét a Tisza számos mellékfolyója és emberi beavatkozás együtt alakította ki, csak a nagyobbakat említve: Túr, Szamos, Kraszna, Szenke, Csaronda a Szipával együtt. Ennek köszönhetően jött létre a megye legnagyobb holtága, a 185 ha-os „Tunyogmatolcsi Holt-Szamos” néven ismert Szamos holtág. A Tunyogmatolcsi elnevezés kissé megtévesztő, hiszen 17 km hosszan kanyarog a vadregényes horgászvíz, eközben 5 község határát érinti, köztük Györtelekét is.

Nyugodt szívvel nevezhetjük a horgászat paradicsomának, és nem utolsó sorban elmondhatjuk, hogy a holtág sokkal többet megőrzött a folyók egykori fajgazdagságából, mint más hasonló vízterületek.
Vonzerejének egyik fő oka, a csodálatos, vadregényes, szinte még érintetlen tájak, melyek jó része a mai napig emberi zavarástól mentesnek tekinthető. Az idelátogató horgászokat tehát bármikor meglepetés érheti, hiszen a változatos mederben – mely több mint 25 éve nem volt lehalászva és leengedve és mélysége helyenként 10 métert is meghaladja – óriási harcsák, pontyok, zsinórszaggató amurok élnek.

Szövetségünk Györtelek község területén, a vízparton horgásztanyát üzemeltet, kempingezésre is alkalmas bekerített területen. Bár a több személy befogadására alkalmas horgásztanya még mindössze 60 % készültségben van, az eltökélt horgászok számára mégis menedéket nyújthat.

Érdeklődni a Szövetség telefonszámain lehet: 42/411-372, vagy + 36-30/62-72-882 telefonszámokon.

Engedélyek az alábbi helyeken válthatók, a környékbeli horgászegyesületeknél és bizományosainknál:

Tisza-Szamosháti Horgász Egyesület Tunyogmatolcs, Kölcsey út 1/a.

Szatmárvidéki HE. Mátészalka, Hajdú út 27. T.: 44/315-568

Kis Sügér HE. Mátészalka, Gyár út 2. 44/300-166

Kraszna HE. Kocsord, Kossuth út 5. 70/335-0874

Bizományosaink:

Mészáros Györgyné, Géberjén, Móricz Zs. út 50.

Nyeste Ferencné, Györtelek, Kossuth út 14.

Kiss Andrásné, Györtelek

Tar Károly, Tunyogmatolcs, Széchenyi út 8.

A helyi halászati őr neve: Molnár István.

Telefonszáma: 30/32-67-555

További tudnivalók a sporthorgászatról

A Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szövetségét 1993. április 27-én a megye horgászegyesületei alakították meg. Szövetségünk tagja a Magyar Országos Horgász Szövetségnek. Alapszabályunk értelmében a megye horgászegyesületeibe tömörült horgászok érdekkép-viseletét, érdekvédelmét látjuk el. Szaktanácsokat, és szolgáltatásokat nyújtunk horgászati, haltenyésztési, szervezeti és gazdálkodási kérdésekben.

Szervezzük egyesületeink részére a horgászüdültetést, a horgász-idegen-forgalmat, megyei és területi horgász-versenyeket és ifjúsági táborokat. Szövetségünk horgászvizeket és horgásztanyát üzemeltet, környezet-védelmi napokat szervez a megye horgászvizeit övező vízpartok rendben tartása érdekében.

A Megyei Szövetség elnöke:

Dr. Maleczky Imre

Ügyvezető igazgató:

Fesztóry Sándor

A megye területén 5 összesen 430 ha-os horgászvíz terület kezelői jogával rendelkezünk. A Szövetségünkhöz tartozó egyesületek közül 44 egyesület közel 1.000 ha horgászvizet kezel különböző formában (tulajdonosi, bérleti, vagy tulajdonossal együtt külön megállapodás alapján).

Megyei Szövetségünknek 67 horgászegyesület a tagja, ezen kívül 2 szomszédos megyei szövetséggel, 4 halászati szövetkezettel és 40 bizományossal tartunk napi kapcsolatot. Saját tulajdonú irodával rendelkezünk Nyíregyházán, a Dózsa György út 9. szám alatt, ahol a hét munkanapjain 8-16 óráig, pénteken 8-13 óráig fogadjuk a horgászokat.

Telefon és fax számunk: +36 42 411 372.


Lovasélet Györtelken

Fogathajtás

Bétéri Viktor munkaidejében buszsofőr. Szívvel lélekkel végzi munkáját, de alig várja a szabadnapot, a szabadidejét, amikor is valóban azzal foglalkozhat, amit valóban szeret. A lovak szeretete észrevétlenül alakult ki benne. Eleinte csak távolról nézte a lósportot, majd Ő is a közelébe került. Előbb Nagyecseden dolgozott lovakkal, majd egyre több nagynevű versenyzőt ismert meg, segédkezetett nekik a lovak szállításában, trenírozásában. Járta végig a magyarországi versenyeket velük. Majd megvette az első lovát, és elkezdte a lótenyésztést.

Mára elérte azt a szintet, amikor már a környéken megrendezett kocsihajtó versenyeken elindul. Mint mondja, ezt szereti csinálni, élvezi amikor a lovai szinte megérzik, megértik a szándékát és vele együtt akarnak egy – egy akadályt leküzdeni. Nagyon szép, de nagyon drága dolog ez a hobbi. Ha a lovait maga is tenyészti, cseréli, akkor is nagyon sokba kerül, mire beérik egy-egy pár amit kocsiba lehet fogni, és akkor még hol van a kocsi amely több millióba is kerül, a lószerszámok, egyéb kellékek, az állatgyógyszerek, a takarmányok. Szerencsére az egész családot megfertőzte a lószeretet, így egyként állnak mögötte. Segítik a lovak gondozásában, tartásában egyaránt.

S nem utolsó sorban nagyon sok kapcsolat, barátság jön létre ily módon. Nagyon sok érdekes, értékes embert ismerhetett meg a lovas társadalomból. Magyarországon egyre többen foglalkoznak ismét a lovakkal, felelevenítve a régi magyar virtust.

A kocsikázni vágyó turisták a következő telefonszámon kérhetnek tőle információt: 06-70/331-0977

Lovas egyesület megalakítását szervezi néhány lelkes lószerető és -tenyésztő fiatal. Az egyesület megalakításától azt remélik, hogy szervezettebb formában értékesebb lófajták tenyésztési lehetőségeihez jutnak hozzá, illetve a lovas turizmus adta lehetőségeket is kedvezőbben tudják majd kihasználni.


VENDÉGHÁZ A SZAMOS PARTJÁN

Szobák száma: 3. Mindegyikhez a szobából nyíló vizesblokk tartozik.

1 db franciaágyas szoba

1 db háromágyas szoba összesen 9 fő részére

1 db négyágyas szoba

Felszereltség: közös konyha, főzési lehetőség, hűtő, TV-k

Az épület a Szamos-holtág partján van, a kertben stég, csónak, horgászási lehetőség, az udvaron főzési lehetőség várja a kedves vendégeket.

Györtelek, Rákóczi utca 24.

Tulajdonos: Papp László

Telefon: 06-20/928-0444


Református Ifjúsági Szálláshely

A szállás 20 ágyas, külön konyhája nincs, de az étkezés az általános iskola konyháján megoldható.

Információ kérhetõ: Keresztiné Szemán Szilvia református lelkésztől.

Cím: Györtelek, Templom út 2.

Tel.: 44/357-401.

Megszakítás