OKTÓBER 4. AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA
2023-10-02
OKTÓBER 1. AZ IDŐSEK VILÁGNAPJA
2023-10-02

Nehezítsük meg a betörők dolgát!

 

Néhány javaslat a betörések megelőzésére:

 

– Ha lakását elhagyja, a nyílászárókat figyelmesen csukja be, éjszakára akkor se hagyja őket nyitva, ha a lakásban tartózkodik.

– Lakása névtábláján kerülje az előtagokat (pl.: dr., özv., stb…), mert következtetni lehet vagyoni helyzetére, életkorára, ami miatt célponttá válhat egy betörő számára.

– Tartsa titokban illetéktelenek előtt, ha a lakása időlegesen lakatlanul marad. Ha elutazik, arról csak megbízható szomszédját, ismerősét tájékoztassa, kérje meg, hogy postaládáját folyamatosan ürítse, keltsék azt a látszatot, mintha a lakásban folyamatosan laknának.

– Ne tegye közzé közösségi oldalakon, hogy mikor, hová, és mennyi időre utaznak el. Lehetőleg csak a nyaralás után töltsön fel fényképeket.

– Nagyobb mennyiségű készpénzt lehetőleg ne tartson otthon, kerüljön minden olyan szituációt, ahol illetéktelenek észlelhetik, hogy nagyobb érték került a lakásába. /Pénzintézeti pénzfelvétel, ékszervásárlás, stb./

– Ha lakásán jelentősebb mennyiségű készpénzt vagy értéket kell tárolnia, használjon falhoz erősített széfet, ha anyagi helyzete megengedi, lássa el lakását riasztó berendezéssel.

– Értékeiről készítsen leltárt, azokon helyezzen, vagy helyeztessen el egyedi azonosító jeleket, amelyek segítik abban, hogy az esetlegesen eltulajdonított tárgyait később azonosítani tudja. Értéktárgyairól készítsen fényképet.

– Lakása kulcsait, iratait ne tegye illetéktelenek számára hozzáférhetővé, mivel egy másolt kulcs és kulcshoz kapcsolható lakcím minden tolvaj álma.

– Lakása kulcsait mindig tartsa magánál, minden családtagnak legyen saját kulcsa.

– Ne tartsa „csak a család tudja hol van”  rejtekhelyen a lakás kulcsát, mert leghamarabb a tolvaj fogja megtalálni.

– A lakás bejárati ajtaját lássa el biztonságos zárral, zárakkal, ezek felszerelését bízza szakemberre.

– A nyílászárók nagyobb üvegfelületeit lássa el mechanikai védelemmel. /fólia, rács, roló, stb./

– Rövidebb távollétek esetén se hagyja nyitva az ablakokat bukóra, mert azt nagyon könnyű kinyitni. A szúnyogháló nem véd!

– A kert kaput, a társasházi lakásoknál a lépcsőház ajtaját nappal is zárja be, így nehezebb bejutni a bejárati ajtóhoz.

– Ne hagyjon az udvaron használati tárgyakat (pl.: létra, kuka, kerti bútor), mert ezzel is megkönnyítik a betörők dolgát.

– Vagyonának biztonsága érdekében érdemes lakását riasztóberendezéssel ellátni. Ezek üzembe helyezését mindig szakemberrel végeztesse el. Gyakorta az olcsóbb sokkal drágább!

Amennyiben bűncselekményt észlel, vagy bűncselekmény áldozatává válik, hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

 

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos utca 2. Postacím: 4401 Nyíregyháza, Pf.:66

Telefon: (06-42/524-612/33-51),

E-mail: Kovacsat@szabolcs.police.hu

Megszakítás